Pécs és vonzáskörzetében található ingatlan hirdetéseink

A Dél-Dunántúlon, a Mecsek-hegység lábánál fekvő Pécs Baranya megye székhelye, a régió kulturális, oktatási és gazdasági központja. Magyarország egyik leghangulatosabb városa, történelmi műemlékeivel, múzeumaival, kulturális-, művészeti fesztiváljaival a régió egyik fő turisztikai célpontja.

Pécs városrészei öt nagy csoportra oszthatóak: belső városrészek (36 184), Mecsekoldal városrészei (31 421), Nyugati kereskedelmi övezet, Meszes és Uránváros részei (27 894), Pécs dél városrészei (59 662) és a csatolt falvak (6070). A nyolc-tíz évvel ezelőttinek a töredékére csökkent a megépült lakások száma tavaly, Pécsett ill. Baranya megyében. Nemcsak az új ingatlanok száma csökken, sokan a régi, nagy ingatlanok értékesítésével próbálkoznak. Az új építésű lakások számának csökkenése mellett egyéb átalakulások figyelhetőek meg a Baranya megyei otthonteremtésben. Az elmúlt három évben a piacról szinte teljesen kikoptak a korábban meghatározó arányt képviselő befektetői lakásépítők. Ennek oka elsődlegesen az, hogy Pécsett, de még a vonzáskörzetében is tucatjával állnak üresen a néhány évvel ezelőtt épített társasházi lakások, amelyek a kereslet visszaesésével a jelenlegi piaci helyzetben nehezen, illetőleg csak komoly veszteségekkel értékesíthetők. Az pedig, hogy az épített lakások szobaszáma és alapterülete is bővült 2011-ben, arról árulkodik, hogy leginkább a biztos anyagi háttérrel rendelkező, tehetős építtetői kör aktivizálódott, viszont az ingatlanpiacon minden fronton egyértelműen tapasztalható az erősödő költségérzékenység. Mindez nemcsak a fent említett tényezőkben, illetve az árakban mutatkozik meg, hanem az ingatlanok fenntarthatóságában is. Utóbbi kapcsán egyre több család próbálja eladni nagyméretű lakását, túlméretezett, elszaladt fenntartási (főként energetikai szempontok szerint) költségű házát.

A változó ingatlanpiaci trendek és aggasztó gazdasági helyzet miatt egyre nagyobb igény és érdeklődés mutatkozik az ingatlan bérlemények iránt Pécsett is. Kedvelt egyetemi város lévén az albérlők nagy részét továbbra is az egyetemi, főiskolai hallgatók alkotják, de nő a saját tulajdonú ingatlanhoz jutni nem tudók, vagy saját lakástól, háztól megválni kényszerülők aránya is. A befektetői célzattal vásárolt pécsi ingatlanok tulajdonosainak is számolniuk kell az albérleti szobák, lakások, házak nagy választéka miatt az ingatlanok bérleti díjának csökkenésével. Az ingatlanok bérbevétele mellett megfigyelhető az a tendencia is, hogy a fizetőképes szülők – az albérleti díj kifizetése helyett - saját tulajdonú pécsi ingatlant vásárolnak a gyerekeiknek, a havi bérleti díjak kifizetése helyett a lakáshitel törlesztésben látnak nagyobb rációt. A honi egyetemisták mellett nagyszámú külföldi hallgató választja az ingatlan bérlést alternatívaként Pécsett.